Blog ASPTMR filiala Oradea

Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta filiala Oradea

Bolnavii de tuberculoza sunt stigmatizati

Numerosi bolnavi de tuberculoza se simt discriminati si stigmatizati in societate din cauza tuberculozei. Fiind considerata o boala a “ mizeriei” , multi bolnavi refuza sa-si recunoasca boala sau refuza sa ia tratament.

Tuberculoza este o boala infectioasa care se transmite prin aer si practic, fiecare persoana poate veni in contact cu persoane contagioase de la care se poate imbolnavi, fara nici macar sa stie acest lucru.

Din pacate, persoanele de tuberculoza sufera de discriminare si stigma, respingere si izolare sociala.Persoanele care se simt stigmatizate sunt marcate ca fiind diferite. Acestea pot fi insultate in societate, respinse, barfite si excluse din activitatile sociale. Persoanelor cu tuberzuloza le este teama ca vor fi evitate de colegi si de prieteni si dati afara de la serviciu. De aceea multi dintre pacienti lucreaza fara forme legale sau sunt unicii sustinatori ai familiei si renunta deseori la tratament pentru a-si putea intretine familia.

Aceste lucruri pot conduce la teama de a mai socializa; pacientii pot suferi in tacere si dezvolta in timp simptome specifice anxietatii si depresiei precum si alte afectiuni psihice. Printre problemele de natura psihologica pot aparea sentimente de vinovatie,de inutilitate, devalorizare si ruina, comportamente de evitare, tulburari de comportament, tendinte la izolare si necomunicare.

Stigmatizarea poate imbraca mai multe forme:

– verbala- cand persoana poata fi batjocorita, barfita, diferite discutii pe seama bolii lor, zvonuri;

– stimatizarea institutionala care poate conduce la pierderiea locului de munca, pierderea anumitor drepturi la educatie, precum si alte facilitati;

– discriminarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Information

This entry was posted on ianuarie 30, 2016 by .

Navigation